Facebook-Konkurrencer

Optimering af din Facebook konkurrence

Er Facebook konkurrencer stadig noget, man bruger? JA, det er det! Ganske vist fylder de ikke så stor en del af mit feed, som de gjorde engang. Men de bruges stadig - og vigtigst af alt: Konkurrencer er stadig effektive til at skabe engagement blandt ens følgere, og chancen for en præmie med jævne mellemrum er også med til at holde dine følgere interesserede.

Men hvordan gør man så? Og hvad skal man være opmærksom på?

1. Lav en lovlig Facebook-konkurrence

Først og fremmest er det afgørende, at du følger Facebooks konkurrenceregler. Først de helt entydige regler.

Du må GERNE:

  • bede folk om at like dit opslag for at deltage i konkurrencen
  • bede folk om at kommentere dit opslag for at deltage i konkurrencen

Du må IKKE:

  • bede folk om at dele opslaget på deres egen væg for at deltage i konkurrencen
  • bede folk om at tagge hverken sig selv eller andre for at deltage i konkurrencen

Du skal desuden gøre det TYDELIGT, at Facebook ikke har noget med konkurrencen at gøre. Du kan fx skrive "Denne konkurrence er hverken sponsoreret, støttet, administreret af eller forbundet med Facebook."

Følgende regler er der delte tolkninger af. I begge tilfælde gælder, at vi FRARÅDER denne praksis, men det er tvivlsomt, om der er belæg for at sige, at det strider mod Facebooks regler:

  • Du må godt bede folk om at like din side, men det er EN DÅRLIG IDE.
  • Du må godt udlodde en præmie ved et bestemt antal fans, men det er EN DÅRLIG IDE

Begge metoder medfører, at du får fans, der kun har liket siden pga. en præmie og ikke pga. interesse for dig og dit produkt. Det udvander din fanskare, fordi du får uengagerede følgerede og de få procent, du når ud til med organiske opslag, vil være ganske uinteresserede. Sandsynligvis fordufter de også snart igen.

2. Lav en relevant og engagerende konkurrence

Konkurrencer på Facebook kan være kreative eller helt ordinære – og alligevel opfylde deres formål. Afhængig af din situation, dit produkt og dine følgere kan du vælge at gå efter en stor rækkevidde for at gøre dit navn eller produkt kendt, eller du kan vælge at sigte efter højt engagement, hvor deltagelse kræver mere end blot et klik. Et par tommelfingerregler:

  • Jo mere eksklusiv præmie, jo flere vil deltage, dele og tagge venner. En eksklusiv præmie behøver ikke være dyr, men kan fx være en særlig tilrettelagt oplevelse, en signeret bog eller andet, der findes i begrænset antal. Ofte vil sådanne konkurrencer få brugerne til at tagge venner med en særlig interesse for præcis denne præmie.

  • Jo mere det kræver at være med, jo færre vil deltage – til gengæld har du muligheden for netop at engagere din kernemålgruppe. Det kan fx være at du er rejsearrangør, der beder dig uploade dit bedste familiefoto fra ferien eller en trampolinsælger, der udlodder topproduktet til videoen af det sejeste spring.

  • Et godt trick er at bede om en kommentar med navnet på den eller de personer, man vil dele præmien med. Du beder dem ikke tagge en ven – men i praksis vil mange gøre det, og det øger din rækkevidde.

  • Et standardprodukt, som kan vindes for et like eller en kommentar, fungerer også, MEN vil – udover kernefans – hovedsagelig tiltrække konkurrenceryttere, der jagter enhver vinderchance. Den tidligere enorme rækkevidde til konkurrencedeltagernes venner begrænses af Facebooks stadig mere intelligente algoritme, der primært viser konkurrencer til de personer, der vil deltage.

3. Gennemtænk din konkurrence

Der er mange praktiske detaljer, der kan løbe af sporet i en konkurrence. Derfor er det vigtigt, at du gennemtænker den på forhånd, så du ikke ender op med sure kommentarer eller en tidskrævende udvælgelsesproces.

Selve konkurrencen:

  • Skriv eller vis tydeligt, hvad præmien er (er det fx et helt sæt tøj eller bare blusen?)
  • Skriv den anslåede værdi på præmien og antal
  • Skriv tydeligt hvad der kræves for at deltage, hvornår konkurrencen slutter, og hvem der kan deltage – hvis der er begrænsninger

Udtrækning af vinder:

  • Skriv hvordan vinderen udvælges. Er det ud fra en vurdering (bedste billede, største behov, sjoveste kommentar) eller tilfældigt? Brug fx https://commentpicker.com til at trække tilfældige vindere blandt likes eller kommentarer
  • Skriv hvordan du kontakter vinderen – og hvad der sker, hvis vinderen ikke henvender sig
  • Skriv hvordan vinderen får præmien

Og tag dig i agt for trolls og uærlige sjæle!

  • Vær obs på FALSKE PROFILER DER UDTRÆKKER VINDERE: Mange virksomheder oplever, at en falsk profil med samme navn og logo, udtrækker en hel flok af vindere og svarer på brugerens kommentarer med en "Tillykke, du har vundet"-besked og beder vedkommende klikke på linket for at få præmien.
  • Skriv evt. i konkurrencen, at I aldrig vil bede vinderen klikke på et link.
  • Brug Facebooks egen Modereringshjælp, som du finder under Professionelt kontrolpanel. Her kan du fx udelukke kommentarer fra helt nye profiler eller alle kommentarer, der indeholder et link.

Held og lykke med konkurrencen! Tag endelig kontakt, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

Nyt og viden

Skal vi også hjælpe dig?

Portrait of Hanne Skjølstrup Mikkelsen

Hanne Skjølstrup Mikkelsen Kommunikations­rådgiver & digital marketing­specialist

hsm@skabertrang.dk 46 98 16 01